digivideo


Digivideoyhdistys ry

www.digivideo.org  

Sivuston ohje
Palautetta?
Lähettä uutisvinkki
Liity jäseneksi

www.pixoff.net
Kunto Hirvikoski 25.5.03

Digivideoyhdistyksen jäsenille lainattavaan valosarjaan kuuluu 3 valaisinta, teholtaan 300-650W. Ne ovat fresnell-linssillä ja rajaussiivillä varustettuja halogeenivalaisimia. Kaikkiin on jalustat ja SuperClamp-puristin, jolla kiinnityksen voi tehdä putkiin, oviin, kaapin reunoihin jne. Myös valon värin muuttamiseen tarkoitettuja kalvoja on mukana peruspakkaus.

 

Desisti Magis valaisimen rakenne

 

 

 

Valaisin on sama sekä 300 että 650W tehoisena. Myös 500W malleja on olemassa. Yhdistyksen laukussa on perusvarustuksena 2 kpl 300W ja yksi 650W, joka on merkitty nippusiteellä sangassa. Tällainen yhdistelmä on moneen tarkoitukseen yleispätevin, eikä polta helposti sulakkeita. Suuritehoisin lamppu pitää vain sijoittaa sinne, missä tarvitaan eniten valoa, yleensä ns. päävaloksi. Muilla voi tasoitella sen tekemiä varjoja tai tehostaa joitakin kohtia lisävalolla.

Lamppu on tarkoitettu pidettäväksi näin päin. Sen saa kyllä ylösalaisinkin, mutta silloin tuuletus häiriintyy ja kestoikä lyhenee. Kuumana lamppua ei pitäisi kolistella. Hehkulanka on silloin arka. Paitsi jalustassa lamppua voi pitää myös vaikka lattialla tai pöydällä peräkulman ja sangan varassa, mutta aroille pinnoille kannattaa laittaa peräpään alle vaikka vanerinpala tai laudankappale. Polttavan kuumaksi se ei tule. SuperClamp-puristimilla lampun voi kiinnittää erilaisiin putkiin, oviin, hyllyihin jne. Kannattaa tarkistaa, että aivan lähistöllä ei ole mitään palavaa, eikä sprinklereitä yläpuolella.

Pisteen säätö lampun perässä muuttaa valaisukulmaa ja samalla muuttuu teho aivan olennaisesti. Tätä kannattaa ensinnä säätää, kun etsii tasapainoista valaistusta. Seuraavaksi siirretään lamppua kauemmaksi tai lähemmäksi tai vaihdetaan toisen kokoinen polttimo.

Siivet eli valonrajausläpät lampun edessä muotoilevat valokiilan ja ohjaavat sen tärkeimmille alueille. Niillä voi korostaa jotakin osaa kuvassa. Paljon rajaamalla myös teho laskee. Siivet kuumenevat valokiilassa ja niitä voi paljain käsin käsitellä vain nopein ottein.

Siipiin kiinnitetään myös värikalvot ja pehmentävät harsot ja muut kuumaa kestävät materiaalit, ellei niitä ole leikattu kalvokehyksiin ja sijoitettu lampun rungon ja siipien väliin. Se on siistimpi ratkaisu, mutta hitaampi varsinkin kokeillessa, sillä kehykset kuumenevat ja niitä voi käsitellä vain hanskat kädessä. Puiset pyykkipojat ovat mainio keino värikalvojen kiinnitykseen; eivät polta sormia, eivätkä itsekään pala.

Tässä lampun edessä on Full CTB, eli sininen kääntösuodin. Se muuttaa tämän halogeenivalaisimen valon päivänvalon värilämpötilaan. Nyt ikkunasta tulevaa valoa ja tätä voi sekoittaa keskenään ilman mainittavaa värivirhettä. Usein on kyllä kuvassa miellyttävämmän näköistä, jos kalvo on vähemmän sininen, Half CTB, ja siitä tuleva valo on vähän lämpimämpää kuin ulkoa tuleva.

Lampun vaihtoon voi tulla tarvetta, jos on täristellyt kuumaa valaisinta tai ehkäpä postin käsittelyn jäljiltä. Keltainen salpa nostamalla etuosa kääntyy sivuun. Nyt on ehdottomasti otettava pistoke irti, sillä sähköiskun vaara on olemassa. Nämä eivät ole hullunvarmoja kuluttajalaitteita. Lamppuun saa koskea vasta kun se on jäähtynyt.

Lamppu vaihdetaan puhtaat kangashanskat kädessä tai suojapaperin sisällä. Sormenjäljet palavat pintaan ja lyhentävät lampun ikää. Lamppu nousee kannastaan ylös ja menee vain yhdellä tavalla takaisin. Se on siis epäsymmetrinen. Lampun kanta on GY 9,5 ja tehot 300-650W. Maahantuoja on Hedcom, mutta samoja lamppuja käytetään yleisesti muissakin ammattivalaisimissa.

Valotehot selviävät tehtaan tuotetiedoista. Sieltä löytyy myös pdf-käyttöohje.

 

Mukana tuleva värikalvopaketti

Valosarjan mukaan on hankittu perusvärit valmiiksi neljännesarkkeihin leikattuna. Ne voi kinnittää pyykkipojilla siipiin. Lisäksi mukana on muutama metalliverkko kehyksissä valon pehmentämistä ja osittaista tummennusta varten.

Perusvarustukseen kuuluu ainakin aluksi

3 kpl päivänvaloksi kääntöä ja sen puolikasta; CTB ja 1/2 CTB, Leen numerot 201 ja 202

4 kpl Frost, joka pehmentää valoa ja samalla vähentää sen tehoa. Näitä voi laittaa myös useamman päällekkäin.

2 kpl eri värejä; keltainen, sininen, sinivihreä, pinkki, sekä vahvat punainen ja vihreä, joita voi käyttää vaikka kromakey-taustan tekoon. Leen numeroilla värit ovat suunnilleen: 102, 141, 115, 127, 106 ja 139.

Voit ostaa omia värejä, jos haluat jotakin erikoisempaa sävyä.

Kalvoja myyvät esim. Starlike (Leen kalvoja), Foki (Arrin kalvoja, sama numerointi kuin Leen kalvoissa), Filmfotograferna (Roscon kalvot) Bergent oy, kalvoarkit 6€ koko 60x50, numerointi Lee
Tampereella TFP-markkinointi ja Powerset.

Muuntotaulukoita Leen numeroista Roscoksi löytyy netistä esim. täältä. Leen pieniä numeroita, alle sata, ei juuri käytetä, sillä ne on aikojen kuluessa korvattu uusilla, joiden numerointi alkaa sadasta. Pitkästi yli 400 numerot ovat myös harvinaisempia erikoissarjoja. Kalvoja myyviltä firmoilta saa mallikirjoja "swatch book", mutta esim. Leen sivuilla on melko hyvät kuvailut väreistä. Värimalleja tehtaat eivät ole nettiin laittaneet, sillä virhetulkintojen mahdollisuus olisi liian suuri. Videokuvauksessa ei kannata käyttää aivan puhtaita värejä, sillä ne syövät kuvan terävyydestä huomattavan osan, kun informaatio välittyy vain yhden värikanavan kautta. Tässä malliksi Leen sivuilta parin sinisen vertailu:

 
     
Steel Blue läpäisee paljon enemmän valoa ja sen läpi menee myös vihreälle ja punaiselle kennolle jotakin.   Dark Blue läpäisee vain sinisen, jolloin videokuvasta tulee helposti suttuinen ja kohiseva. Teatteriin ja silmälle tehtäviin esityksiin se käy.

 

Mallikirjoissa on usein jonkinlainen spektrianalyysi, jolloin värin valinta on helpompaa käyttötarkoituksen mukaan.

 

Copyright © Digivideo Ry